HÖKARÄNGENS HISTORIA

Artikel i Svenska Dagbladet. Klicka på bilden för att läsa PDF:dokumentet med artikeln.

 

 

HÖKARÄNGEN, DÅ OCH NU

• Länk till Stadsmuseets sida om Hökarängens historia. Klicka Här!

1946 fastställdes stadsplanen för Hökarängen och samma år började de första husen att uppföras. Stadsplanen innebar att man byggde ett förortssamhälle kring en tunnelbanestation och ett lokalt centrum. Arkitekten David Helldén ritade det första affärscentrum som byggdes utan biltrafik – en gågata omgiven av små butiker som utmynnar i Hökarängstorget.
1950 öppnade tunnelbanan med Hökarängen som slutstation. Omkring Hökarängsplan som var landets första gågata finns bland annat torghandel, café/restaurang, mataffär och järnaffär.

Västra Hökarängen ligger nära Fagersjöskogen och strandpromenaden vid sjön Magelungen från östra Hökarängen är det inte långt till en vacker strandpromenad utmed Drevviken. Det finns gott om gång- och cykelvägar i de gröna parkstråk som skiljer olika bostadsområden åt. Hökarängen är också hemort för den fiktiva skidklubben samurajerna, som i Lasse Åbergs film Snowroller störtade utför alperna med ropet ”bästa svängen, Hökarängen”.
I veckodagsområdet öster om tunnelbanan byggdes under den svåra bostadsbristen tvårumslägenheter som med en vägg delades till enrumslägenheter. En etta med sovrum och kök samt en etta med vardagsrum och det blivande badrummet som pentry.
Konsthall C har en permanent utställning ”Det goda samhället – Hökarängens historia”. Utställningen innehåller en unik dokumentation som baseras på material ur Hökarängens arkiv.
Idag betecknas Hökarängen av Stadsmuseet och Stadsbyggnadskontoret som en kulturhistoriskt värdefull miljö vars ursprungliga karaktär i utformning, färgsättning och detaljer skall vårdas och bibehållas.